Berghem Blu (blauwader)Berghem Blu

Berghem Blu is een, zo zeggen de makers, antieke blauwader kaas met een pittig temperament uit de streek rond Bergamo in Noord Italië. Een kaas met vergeten geuren en smaken die typisch waren voor de eerste oorspronkelijke Italiaanse blauwe kazen. De makers hebben deze weer in ere hersteld en teruggebracht in de Berghem Blu. En het moet gezegd: dat is gelukt. Berghem Blu heeft de pit van een blauwe kaas en is tegelijk delicaat romig en zacht. Goed te doen op een kaasplankje maar ook bijvoorbeeld bij een salade of gewoon op brood. Drink bij de kaasplank een goed stevige rode wijn. Wil je echt uitpakken neem dan een Barolo of Barbaresco.

Al sinds de 19e eeuw maakt de familie Arrigoni heerlijke kazen. Naast deze Berghem Blu maken ze bijvoorbeeld ook traditionele Taleggio en Gorgonzola. Inmiddels heeft de familie een moderne kaasproductie waar ze jaarlijks vele duizenden liters melk verwerken. Melk afkomst van boeren uit de directe omgeving en van de eigen boerderij. De Berghem is één van hun exclusieve en prijswinnende kazen. Eigenlijk is deze kaas nog helemaal niet zo oud. Pas enkele jaren geleden heeft Arrigoni de kaas ontwikkeld. En dat dit een succes is mag duidelijk zijn. Deze elegante kaas heeft al diverse prijzen gewonnen en steekt alle andere kazen de ogen uit. In 2018 werd de kaas geselecteerd uit 1400 andere kazen en won Super Goud op de World Cheese Awards in Bergen (Noorwegen). In 2019 deze ze dit nog eens dunnetjes over won de kaas Goud op de World Cheese Awards in Bergamo, een Oscar onder de kazen.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde koemelk (bevat melk), zout, stremsel Energie: 1315 kJ/ 317 kcal, Per 100g; Vet totaal:26 g, waarvan verzadigd vet: 17,5 g, Koolhydraten totaal: 1,1 g, waarvan suikers: 1,1 g, Eiwit totaal:19,6 g, Zout: 1,8g.