Alta Badia
De kaas Alta Badia is een bergkaas uit het hart van de Zuid-Tiroolse Dolomieten in Italië. De Alta Badia is een kruidige, sterk aromatisch melkachtig en een licht geroosterde geur. De korst is droog en voelt rustiek aan. De kaas rijpt 180 dagen. Hierdoor krijgt de kaas van binnen een intense gele kleur en wordt de structuur compact, vrijwel zonder gaatjes. Proef je de kaas in je mond dan is deze fluweel zacht en smeltend op de tong.
Alta Badia wordt geproduceerd door de coöperatie Latte Montagna Alto Adige. De coöperatie omschrijft zichzelf als een grote familie van 2.300 bergboeren. Hun missie is om de Zuid-Tiroolse zuivelindustrie in stand te houden en hoogwaardige producten te produceren. Dit doen zij met Mila SudTirol die de kaas en andere melkproducten maakt. Mila is van de boeren. Zij zijn leverancier en eigenaar. De Mila-boeren runnen hun bedrijf hartstochtelijk op boerderijen die meestal meer dan 1.000 meter boven de zeespiegel liggen, waar de bergweiden zijn en de natuur het dagelijkse ritme bepaalt. De melk voor de Alta Badia komt van een select groepje boeren binnen de coöperatie. De boerderijen zijn allemaal gevestigd in het dal Val Badia. In dit dal spreekt de bevolking nog volop Ladinisch of Ladijn, een Reto Romaanse taal.