Affidélice Berthaut (gewassen roodkorst kaas)

Affidélice Berthaut gewassen roodkorstkaas

De Affidélice Berthaut gewassen roodkorstkaas zit in een houten doosje en is gemaakt van volle gepasteuriseerde koemelk. Bij kamertemperatuur is de kaas extreem zacht en loopt bij het aansnijden al bijna direct uit. De kaas smelt dus eigenlijk al nog voordat hij je mond en tong heeft bereikt. Uiteraard heeft ook deze Affidélice Berthaut gewassen roodkorstkaas, net als de époisses, een sterk aanwezige en kenmerkende riekende geur (heerlijk voor liefhebbers). Drink bij het kaasje een Chardonnay of natuurlijk een Chablis.

Een gewassen roodkorstkaas, wil zeggen dat men de kaas echt letterlijk ‘wast’. Veelal gaat dit proces met gezouten water (pekel). Berthaut gebruikt echter bij deze kaas een in Chablis gedrenkte doek, waar de kaas in wordt gewikkeld. De kaas heeft ongeveer drie tot vier weken nodig om goed te rijpen. In die tijd wordt de kaas vervolgens meerdere keren ‘gewassen’ in Chablis.

Berthaut is een traditioneel en ambachtelijk familiebedrijf, midden in het dorp Epoisses, dat in 1956 is gestart met het maken van Affidélice. De familie zag toen dat de gewassenkorst kaas langzaam uitstierf. De kaas wordt op dat moment bijna niet meer gemaakt, omdat er na de Eerste Wereldoorlog bijna geen mannen meer beschikbaar zijn die zich het ambacht en het wassen van de kaas eigen zijn. In de kelder van hun ouderlijk huis beginnen Robert en Simone Berthaut een lang en risicovol avontuur. Beide zijn niet bekend met het procedé en moeten dit dus langzaamaan leren. Kortom het begin van een familie-epos en de wedergeboorte van een authentiek product van het Bourgondische land.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Gepasteuriseerde koemelk (bevat melk, lactose, sulfieten), zout, stremsel, melkzuurfermenten, Chablis wijn, kleurstof annatto Energie: 1173 kJ/ 283 kcal, Per 100g; Vet totaal: 23 g, waarvan verzadigd vet: 17 g, Koolhydraten totaal: 2 g, waarvan suikers: 0 g, Eiwit totaal:17 g, Zout: 1,7 g