Abondance (half hard bergkaas)

abondance

Abondance is een half harde kaas uit de Abondance-vallei in de Haute Savoie. Men maakt de kaas als grote ronde vuist dikke wielen van 6 tot 12 kg. De half harde kaas smelt heel goed en wordt daarom veel gebruikt in warme gerechten of als garnering. Maar ook op kamer temperatuur is de kaas heerlijk. Een licht fruitige smaak met tonen van abrikoos, citrus en ananas. De binnen structuur heeft een egale licht gele tot ivoorachtige kleur. Stevig doch zacht.

Drink bij deze kaas een lichte wijn uit de Savoie, zoals Chasselas of Savoie Roussette. Of een droge witte wijn bijvoorbeeld Chautagne of Seyssel. Een droge rode wijn kan ook. Bijvoorbeeld Bourgogne Côte Chalonnaise, Coteaux du Loir of Coteaux d’Ancenis.

Sinds de 11e eeuw is de geschiedenis van kaas in de onlosmakelijk verbonden met de abdij van Abondance. De monniken zagen in dat kaas een ware rijkdom is uit vallei is. De monniken waren ijverig. Ze kapten bossen, perfectioneerden de veeteelt en lieten het vee grazen in de alpenweiden. In dit unieke klimaat en verloren in de bergen geeft deze kaas haar geheimen nu alleen aan echte kaas avonturiers prijs. Echt een ware ontdekking.

In 1381 werd de kaas erkend voor zijn voortreffelijkheid toen hij werd geserveerd aan de conclaaftafel tijdens de verkiezing van paus Clemens VII in Avignon. En al snel werd de kaas gepresenteerd aan de beste tafels van Hof van Savoie.

In onze tijden krijgt Abondance ook de erkenning. In 1990 ontving de kaas de Appellation d’Origine Contrôlée-status, gevolgd door de Appellation d’Origine Protégée-status in 1996. Deze erkenning garandeert het respect voor het land, de methoden van melk- en kaasproductie, het voeren van de koeien tot het verouderingsproces van de kaas. De AOP bewaakt eveneens het koeienras Abondance.

Ingrediënten en voedingswaarde

Ingrediënten Voedingswaarde
Rauwe koemelk (bevat melk), zout, stremsel, rijpingsfermenten Energie: 1663 kJ/ 401 kcal, Per 100g; Vet totaal: 33,0 g, waarvan verzadigd vet: 29,0 g, Koolhydraten totaal: 1,0 g, waarvan suikers: 0 g, Eiwit totaal: 25,0 g, zout: 2,0g, natrium: 0,79 g