Pluk de dag, pluk de Kaas! Elke twee maanden stellen wij een nieuw kaaspakket samen. Dit doen we samen met kaasmakers en kaaskenners. Zo krijg jij elke keer een heerlijk pakket van de mooiste (buitenlandse) kazen. Kazen die je niet snel in de supermarkt of speciaalzaak zal vinden.
Kaaspakket september 2025
Het kaaspakket van september 2025 ziet er als volgt uit.
Kaas 1 Arpea de vache (zachte koekaas)
De Arpéa de vache is een zachte, ronde kaas met een stevige korst en een romig, licht ivoor binnenste. Onder die dikke korst schuilt een zachte, luchtige pasta die smeltend en delicaat aanvoelt in je mond. Jong heeft de kaas een milde, frisse smaak met tonen van groene groenten, terwijl een iets rijper exemplaar steviger wordt en zich ontwikkelt richting een zachte nootachtige zoetheid. De combinatie van romigheid en subtiliteit maakt deze kaas bijzonder veelzijdig en verleidelijk. Arpéa wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en rijpt vier tot acht weken op houten planken. Dit bevordert de ontwikkeling van zijn karakteristieke korst.
Kaas 2 Chimay Cendre de Scourmont (zachte abdijkaas)
Cendre de Scourmont wordt gemaakt in de abdij Chimay in het zuiden van België, tegen de Franse grens. Le Cendre is een stevige en smeltende structuur. Dit biedt de smaakpapillen een pure melkachtige smaak met licht boteraroma. Hoe fijn wil je het hebben. Het smakenpalet wordt mettertijd beter. Dus als het lukt laat hem dan even liggen en de smaak ontwikkeld zich door. Cendre is een echte abdij kaas. De korst is natuurlijk gerookt en heeft een licht witte laag. Van binnen is de kaas stevig en roomgeel. Perfect voor op een kaasplank.
Kaas 3 Perail du Larzac (zachte witflora schapenkaas)
De Pérail is een zachte franse schapenkaas met een witte natuurlijke korst. De kaas wordt gemaakt in de Aveyron in de Midi-Pyrénées. Daar op de hoogvlakten kunnen de schapen weiden op kalkrijke graslanden. Dit kalk geeft een wat pittige smaak aan de kaas mee. Daarnaast is deze schapenkaas vanuit haarzelf licht zurig. Typisch voor schapenmelk. Aan de buitenkant heeft de kaas een stevige witte eetbare korst. Van binnen is de kaas wit, zacht smeuïg met een ietwat moes-achtige structuur.
Kaas 4 Mekkerstee Oud (hardegeitenkaas)
Mèkkerstee Oud is een biologische geitenkaas die ambachtelijk wordt gemaakt. Het is een Goudse kaas die wordt gemaakt door verse melk te stremmen en de wrongel die dan ontstaat te snijden en daarna te persen in mallen. Na het vormen van de kaas wordt deze gezouten waarna het rijpingsproces kan starten. Mekkerstee wordt op precies die wijze gemaakt alleen dan niet met koemelk maar met geitenmelk. Dit geeft de kaas de typische smaak van de geitenmelk mee. Heerlijk zacht en iets citrus. Mekkerstee Oud rijpt minimaal één jaar. De smaak intensiveert en krijgt een pittig karakter.
.
Volgende kaaspakketten
- 25 september 2025
- 20 november 2025
- 29 januari 2026
- 26 maart 2026
- 28 mei 2026
- 25 juni 2026
Eerder verzonden kaaspakketten
Pluk de Kaas bestaat al sinds 2019. Wel hebben dus al vele kaasboxen verzonden. Zie hier een overzicht van alle kaasboxen die we eerder hebben verzonden en welke kazen daarin zaten.
Overzicht eerder verzonden kaasboxen
Wil jij ook een abonnement op Pluk de Kaas?